Александър Найденов, Времигрант: Когато с някого се разбираш с едно изречение и максимум една диаграма на бизнес процес, значи си намерил истински партньор – I част

Интервю: Пирина Касапинова

18 март 2014 г.

В новата ни рубрика „Младите надежди на България“ ще Ви представяме чрез интервю по един млад български предприемач, който е хванал не само своето, но и бъдещето на страната ни в ръцете си.

Откриваме рубриката с първа част от интервюто с Александър Найденов, съосновател на Обединени идеи за България и Времигрант.

 

Защо реши да основеш Времигрант?


Имах нужда от дума, която описва мен и всички мои приятели, които са временни емигранти (времигранти) в чужбина. Живея в Берлин и София, засега повече в Берлин, но реално създавам повече неща в България макар и от разстояние. Работата със социално-предприемачески теми в „Обединени идеи за България“ ми повлия най-силно да развия Времигрант.

Самата фирма Времигрант, от една страна, помага на завръщащи се в България, които искат да основат своя организация (бизнес или НПО), но не им се занимава с бюрокрация. От друга страна, работим с български фирми, които искат да тестват чуждестранни пазари с продуктите си и търсят бизнес контакти в Германия, Канада, Великобритания и Тайван.

Качеството, цената и уникалността на много български продукти биха им дали много предимства навън – независимо дали говорим за смартфон апликации, или за биобанички.

 

Кой и по какъв начин стои зад идеята към момента?


Работата в България е поета от адвокат и счетоводител, а в чужбина работим с трима приятели с анализаторски и бизнес бекграунд, с които сме колеги и в „Обединени идеи за България“ – безбожно кадърни и инициативни хора. Когато с някого се разбираш с едно изречение и максимум една диаграма на бизнес процес, значи си намерил истински партньор.

 

Каква бизнес активност на младите хора в България отчита Времигрант?


Онези, които са имали късмета да видят примера на предприемчиви родители или да открият подходяща младежка инициатива, имат голям шанс да преминат от младежки инициативи към бизнес инициативи. На малко хора им се получава веднага, но опитът (дори само от срещи с ментори) компенсира за непрактичното формално образование и по-късно е база за успех.

Art и tech предприемачите по дефиниция са най-популярни, но най-голям е броят на ангажираните в семейни бизнеси.


Каква твоя лична мечта сбъдваш чрез развиването на собствените си проекти?


С различните проекти се сбъдват различни мечти. В момента си мечтая например за фестивал на уличната музика в родния ми град; е, намерихме се с приятели, с които ще организираме София свири края на месец май.


Има ли много времигранти?


Всеки български студент в чужбина е времигрант – особено когато се прибира за поне 2 месеца годишно в България и когато мечтае и планира да се върне за постоянно след 4 до 6 години. Всички членове на мрежата на "Тук-Там" са времигранти, предприемачи като Боян Бенев, Сашо Михайлов, Дарин Маджаров или Макс Гурвиц също са времигранти.

Нискотарифните полети и мобилният интернет, поне в Европа, правят емиграцията почти невъзможна. Не принадлежиш само на едно място, а на мрежи от приятели, колеги и каузи.

 

Благодарим на Алекс за изчерпателните отговори. Ще Ви срещнем с него отново във втората част на интервюто ни, където ще научите малко повече за ОИБ и личните му позиции по някои интересни въпроси, свързани с България.

« Обратно