Василена Вълчанова, създател на блога „Васи ли?!“: Най-важното за един блог е съдържанието – без него и красивата визия е целофан без същност

Интервю: Надя Ненкова

28 март 2014 Рі.

Няма как да говорим за блоговете и уеб сайтовете като място за активен PR и да не споменем едно име – Василена Вълчанова. За повечето от Вас тя е авторът на блога Васи ли?!, за други е маркетинг мениджърът на Оzone.bg, а за нас тя е момичето, което обожава книгите, театъра, киното и фотографията (доколко това е така... мислим да проверим на финала на нашия разговор).

 

Здравей, Васи! Радвам се, че си наш гост днес и имаме възможност да поговорим за теб и твоя блог, както самата ти го определяш – блог за маркетинг, социални медии, PR и всичко останало.

 

Разкажи ни още малко за себе си?

Първо, привет на всички! Ти доста добре ме представи и няма много какво да допълня. Ежедневните ми занимания са свързани с комуникации и маркетинг, но се забавлявам и с още много неща. Може би това, което остана встрани, е, че обичам технологиите и се радвам на възможността да пробвам какви ли не джаджи в контекста на работата си.

 

Как се зароди идеята за личен блог и какво ти дава той?

Всъщност всичко тръгна на шега. В първи курс във Факултета по журналистика и масова комуникация имахме часове по онлайн медии и там за първи път чух какво представляват блоговете и колко голям е потенциалът им. Реших да пробвам… и така вече 7 години. Писането ми е по вкуса, а блогът ми дава както място, където сама да изливам мисли, така и много удобен инструмент да видя как се променят идеите и нагласите ми.

 

От кого или от какво се вдъхновяваш?

Вдъхновявам се от вдъхновяващи хора. Вярвам, че това може да е както Стив Джобс, със своя прословут перфекционизъм, така и много близък приятел, от когото учиш много. Чувствам се вдъхновена, когато виждам у другиго качество, което сама искам да притежавам – това поражда, така да се каже, една завист, която се трансформира лесно в желание за постижения.

 

Как се раждат повечето ти материали и добрите идеи?

Най-често идеи ми идват, когато чета. Понякога в други блогове виждам добри идеи, но често може и да чета просто някоя книга за разпускане – и отново идват идеи.

 

Върху какви проекти работиш в момента?

В момента съм се заровила доста в правенето на анализи и извличането на насоки за действие от данни. Въпреки че никога не съм се смятала за любител на таблиците, оказва се, че анализите ми допадат и могат да бъдат много полезни. Що се отнася до блога, имам малко идеи за интервюта и обзорни материали, които се нуждаят от още малко работа, за да бъдат доведени докрай.

 

Как се справяш с тролове и как понасяш негативните коментари?

Честно казано, преди няколко години ми правеха голямо впечатление. С по-сериозното използване на социални медии и работа покрай геймъри ми стана ясно, че хората просто се отпускат повече в интернет, и троловете вече не ми правят голямо впечатление. Ежедневно отговарям на негативни коментари и оплаквания – опитвам се да гледам на тях като на зле изказани насоки за подобрение и да не ги вземам навътре.

 

Какво е мнението ти за платените блогъри?

Зависи за какво говорим тук. Има много специалисти, които списват блог постове за други сайтове, било явно, или като ghost writer-и. В това няма лошо. Относно платени материали в собствен блог, за мен коректното решение е да обясниш на аудиторията. Все пак като блогър дълго време градиш доверие и най-лошото е да захвърлиш всичко това просто заради една платена статия.

 

Какви са ползите от онлайн маркетинга?

Големи. Сериозно, мога да говоря цял ден какви ползи може да донесе добре изпълнената онлайн комуникация, но ако трябва да го сведа до едно нещо, това е приближаването на бранда до потребителите. Сега е много по-лесно да получиш обратна връзка от хората, да ги попиташ какво можеш да правиш по-добре и да ги въвлечеш в плановете си. Правилно използвана, тази възможност значи много.

 

Каква роля играе PR-ът в блоговете и уеб сайтовете?

Ако имаш опит с PR, мислиш доста по-различно за блога. Преди всичко той е инструмент за личен брандинг. На това съм разчитала нееднократно и в крайна сметка добре поддържаният блог, съответно и добре изгражданият имидж, са работили за мен. Полезно е да знаеш, че блогът може да те позиционира като специалист и професионалист, може да улесни комуникацията с определени целеви групи (с много добре познати PR специалисти съм се запознавала по повод блога) и може да помогне за собственото ти маркетиране.

 

Какво мислиш за имейл маркетинга, когато говорим за популяризиране на един бизнес?

Съвсем наскоро ми се наложи доста да се ровя по темата и няма съмнение, че имейл маркетингът все още може да работи много добре и да носи финансови ползи, ако се използва правилно към аудитория, която се интересува от това, което имаш да им кажеш.

 

Наскоро направи редизайн на блога си – какво ти донесе това и изобщо доколко важен е дизайнът на един уеб сайт или блог?

Със сигурност най-важното за един блог е съдържанието – без него и красивата визия е целофан без същност. Ако оставим това настрана, добрият дизайн може много да помогне за поднасянето на контента и да го улесни, като придава значение или елиминира разсейващи елементи.

 

За какво не би писала в блога си?

Не се заричам, но до момента активно спазвам правилото да не пиша за политика. Темата е далеч от специалността ми и не мисля, че мога да допринеса за нея.

 

Довърши изречението: „Обичам да блогвам...“

...когато ми е най-трудно да реша какво искам да кажа. Защото блогването те заставя да изясниш тезата си и да обясниш всичко ясно.

 

Обещанието си е обещание – на финала на нашия разговор решихме да полюбопитстваме още малко и да предизвикаме Васи с няколко блиц въпроса, за да проверим наистина ли обича толкова книгите, театъра, киното и фотографията:

 

Коя е любимата ти книга?

Ако може няколко, изреждам „Граф Монте Кристо“, „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и „Дзен и изкуството да управляваш мотоциклет“.

Кой е филмът, който си гледала няколко пъти?

Редовно гледам „Love Actually“ и френския „Jeux d’enfants“

Коя е театралната постановка, която никога няма да забравиш?

„Три дъждовни дни“, Театър 199

Перфектното време и място за снимки е...

...когато и където те свари желанието да фокусираш и да щракнеш блендата.

 

Благодарим на Васи за искрените отговори, а Вие не ни пропускайте и следващия петък, защото ще Ви срещнем с един човек, на когото всички се възхищават.

« Обратно