Силва Форест, блогър и копирайтър: Маркетингът всъщност е изкуството да продаваш. Трябва да знаеш как да продадеш – на първо място, услугите си на копирайтър, на второ място, продуктите или услугите на клиентите си

Интервю: Надя Ненкова

16 юни 2014 Рі.

Вдъхновяват ли ви красивите текстове в онлайн среда? Замисляли ли сте се колко трудно е да си уникален в интернет? Какво означава да си добър копирайтър и каква е разликата между него и блогъра ще се опитаме да разберем още сега.

 

Днес в рубриката „Уеб сайтът и блогът − място за активен PR“ ще ви срещнем с една талантлива и очарователна млада дама, която е едновременно успял копирайтър и един лъчезарен блогър. За себе си казва, че се занимава с много и различни неща – така се обогатява, развива, показва, доказва, забавлява, натъжава, пораства, вдетинява, облагородява, очовечава. С интернет маркетинг се занимава от над 10 години, а копирайтингът е нейната страст. Има два блогаличен и професионален, които, да си призная, аз честичко посещавам. Споделя, че нейният най-голям мотиватор и генератор на енергия, сили и креативност е 7-годишната й дъщеря.

 

Не познавам Силва Форест лично, а само от онлайн средата, но това ми беше достатъчно, за да се вдъхновя и да я потърся за това интервю. Любопитно ми е как ще протече то, защото обикновено тя е човекът, който задава въпросите, а някой друг й отговаря.

 

Здравей! Коя е жената зад красивия псевдоним Силва Форест? Представи ни се с няколко думи.

 

Здравей, Надя! Ще започна да ти отговарям с едно огромно БЛАГОДАРЯ за поканата да ти гостувам тук. За мен е чест и удоволствие!

 

Коя съм аз? Аз съм нарцис и много обичам да говоря за себе си, но пък често това е отегчително за другите.  Затова накратко: аз съм на 30 години, от Варна, семейна, с дете на 7 години. Завършила съм информатика, след това маркетинг в ИУ – Варна, преди доста години. Сега и двете ми специалности са ми полезни и ми влизат в употреба. Занимавам се официално с копирайтинг от март 2013, когато се появи „Си Форест“ ЕООД, а дотогава – неофициално. Обожавам работата си, четенето, писането и свободата!

 

Разкажи ни как се зароди идеята да списваш блог и какво те вдъхновява, за да пишеш?

 

Първо се появи silvaforest.com – личният ми блог. Беше много случайно (мисля, че се случи 2011). Седях си вкъщи и реших, че ми се споделя нещо с някого. Набързо си измислих псевдоним, домейн, намерих си тема и резултатът беше налице след около час. Импулсивна съм.

 

Професионалният блог silvaforest.net беше по-очакван. Той на практика замества фирмения ми сайт.

 

Как трябва да пишем в един блог, за да бъдем четени от повече активни потребители?

 

Истината е, че на теория нещата всеки ги знае, но малко хора успяват да поддържат четени от повече потребители блогове. Началният ентусиазъм е прекрасен и... крайно недостатъчен. След първите няколко постинга интересът, патосът и енергията някак спадат. Случи се и при мен, и при мои познати и колеги. Започваме да си намираме извинения да не пишем точно сега – много работа, вече няма смисъл...

 

И все пак как да пишем? Често! С практиката се придобива опит, правят се грешки и поправки, виждаме кое работи (кое се харесва) и кое – не. Написаното става все по-интересно, читателите все повече. Както казах обаче, рядко „блогърите“ имат търпение да преминат през този бавен процес.

 

Също така блогърите трябва да са искрени – читателите усещат. Да не забравяме и грамотността – болна тема ми е това. Аз трудно чета текст, в който има грешки – виждам в повечето случаи само тях.

 

Как се пише вдъхновяващ и добър текст, който да ни прави уникални в уеб?

 

Зависи за какво. Текстът в личен блог „не знае правила“ – той е емоционален, личен, не се гони количество на ключови думи и SEO ефект. Мисля, че там са по-прости нещата.

 

При бизнес текстовете – за фирмен сайт, блог, във фирмена фейсбук страница, ако щеш – трябва организираност, концентрация, осъзнаване, че имаш срок. След това – трябва да знаеш какво трябва да кажеш, за да си максимално полезен на читателятекстът е за него, а не за бизнеса! След като знаеш това, започваш да го оформяш – с повече думи, с които решаваш клиентски проблеми, и някак между другото, прокарваш ключовите думи (нека не забравяме и Гугъл).

 

Крайният резултат и в личните, и в бизнес текстовете трябва да е текст, който се чете лесно, разбираем е, предизвиква към действие, пък било то и само замисляне по въпроса.

 

Какви качества трябва да притежава добрият копирайтър и по какво да го познаем?

 

Добрият копирайтър, когато не пише, чете и пита – той е с голяма обща култура, чете всякакви стилове книги и статии, следва много чужди блогове. Добрият копирайтър разбира от SEO, знае, че пише за клиентите на клиентите си. Пише текстовете си така, че те да бъдат споделяни, защото са полезни и/или интересни. Не на последно място, добрият копирайтър е грамотен!

 

Започна ли бизнесът да осъзнава нуждата от добри копирайтъри?

 

И да, и не. Пояснявам. Забелязвам, че някои от бизнесите търсят и наемат копирайтър, без да разберат нищо за него – нито как пише, нито какво е писал досега. Не знаят стила му, не знаят дали е грамотен, дали изобщо може да пише, но го наемат. Просто питат за цена, харесват я и казват: „Пиши!“. От опит говоря.

 

Имайки предвид това, не мога да отговоря еднозначно на въпроса ти. Според мен бизнесите започнаха да осъзнават нуждата от копирайтъри, но все още не ги делят на добри и не толкова добри (според собствените си разбирания).

 

За мен една друга тенденция е по-радостна – препоръчват ме много дизайнери и програмисти на своите клиенти. Т.е. тези специалисти вече са разбрали значението на нас, пишещите за уеб. Разбрали са важността на нашия труд. А това не е ли добре?

 

Какво отличава един блогър от един копирайтър?

 

Това вероятно може да бъде прочетено на много места, но ето и моето разбиране за разликата между блогър и копирайтър. Блогърите пишат за удоволствие и без заплащане. Те сами си определят темите, по които да пишат – това, което им е на сърцето, в ежедневието.

 

Копирайтърите пишат по зададени от клиентите си теми и спазват (или поне се опитват) срокове.

 

Копирайтърът е длъжен да знае много, докато при блогъра е важно да си знае неговата гледна точка и да я изложи пред света.

 

Ти си едновременно блогър и копирайтър – успяваш ли да разграничиш едното от другото и това нужно ли е?

 

Зависи от темите, по които пиша в личния си блог. От няколко години ме вълнуват две много сериозни теми, важни за обществото ни – заболяването епилепсия и доброволното кръводаряване. И по двата въпроса в България има нужда от информация, тъй като хората масово не знаят нищо за тях. Аз реших да пиша по темите и да съм полезна с моите знания. Ето защо в тези две категории постингите ми са писани от копирайтъра Силва Форест.

Всички останали постове в личния ми блог са от блогъра Силва Форест.

Не мисля, че разграничението между блогър и копирайтър е задължително, по-скоро трябва да се случва симбиоза между двете, като най-големите ползи трябва да са за читателите на текстовете.

 

Кои са трите златни правила на копирайтинга според теб?

 

Много знания, грамотност, организираност!

 

Колко важна е хармонията в отношенията между един копирайтър и един клиент?

 

Много е важна. Аз отказвам да работя с клиенти, които не ми харесат от самото начало. Имах случай, в който още от първия разговор се започна с агресивно и надменно отношение към мен (от колеги разбрах, че въпросният клиент „си е такъв“). Тогава дадох цена, но казах на отсрещната страна, че не харесвам отношението му към мен и че е добре да приеме офертата ми само ако промени тона си. Последва извинение от него и приемане на офертата. Вече няколко месеца работим заедно, но и двамата си знаем, че ако усетя дискомфорта от първоначалните разговори, всичко между нас ще приключи.

 

Как подбираш клиентите си и кои са най-големите предизвикателства в твоята работа?

 

Всеки път – различно. Честно казано, много зависи и от момента, и от тематиката. Ако в момента на запитването имам много работа, директно отказвам – предпочитам да не приемам поръчка, която от самото начало си знам, че ще прецакам (за мен качеството е много важно и не правя компромиси).

Ако темата, по която трябва да се пише, не ми харесва или осъзнавам, че ще ми е трудна, отново отказвам.

А предизвикателства са кратките срокове, изненадващи лични и/или здравословни проблеми, които не съм предвидила при уточняване на срока, клиенти като описания по-горе.

 

Доколко важно е копирайтърът да разбира от маркетинг?

 

Аз мисля, че е много важно. Маркетингът всъщност е изкуството да продаваш. Трябва да знаеш как да продадеш – на първо място, услугите си на копирайтър, на второ място, продуктите или услугите на клиентите си. Не може всеки, който пише (писател, блогър, секретарката), да пише продаващи текстове.

 

Какъв съвет би дала на всички, които искат да се занимават с копирайтинг?

 

Съветите ми са три:

- четете много;

- не пренебрегвайте грамотността;

- не се отказвайте лесно – всяко начало е трудно, име се налага бавно, за да започне то да работи за вас!

 

Продължи изречението: „Обичам да блогвам...“

 

... за да съм полезна.

 

Какво те разсмива?

 

Разсмиват ме много от разговорите с дъщеря ми Константина – често казва нещо смешно. Много често се смея без тя да види, за да не я обидя – за нея това, което казва, не е смешно. Но като цяло да имаш дете, е забавно. Разсмиват ме и вицовете за животни (въпреки че никак не обичам животни).

 

Какво те натъжава?

 

Бедност, болести и страдание. Звучи като изсмукано от пръстите, но мои близки са на мнение, че бих помогнала на всички страдащи по света, ако мога. Много ми е болно да виждам страдащи хора, на които не мога да помогна.

 

Какво те вдъхновява?

Всичко! Въздух, природа, калинка, Константина, кисело мляко, дъжд, среща с приятели, хубава опера, хубава песен, поезия, туит в twitter... дори умората понякога.

 

Коя е любимата ти книга?

 

Нямам. Има ли хора, които имат любима книга? Имам любими жанрове и няколко автора – криминални, шпионски, фантастика, ужаси, Богомил Райнов, Стивън Кинг, Айзък Азимов (последният ми е много труден за четене, но аз съм упорита). И десетки други!

 

Кои са трите думи, които те описват най-добре?

 

Според мен: неорганизирана, егоистка, интересна.

 

Според мъжа ми: любвеобилна, истерична, трудолюбива (но не и обичаща домакинската работа).

 

В тази рубрика винаги имаме някаква провокация към нашите участници. Вижте каква беше моята към Силва:

 

Можеш ли да ми дадеш пример за текст, който те е вдъхновил (слоган в реклама, част от книга, пост в социалните мрежи и т.н.)?

 

Много са – има много добри попадения. Без да се замислям, се сещам за слогана на производител на кори за баница и полуготови баници: „Производител на свободно време от 1997 година!“ (нещо такова беше). Няколко пъти съм купувала баница, след като съм гледала рекламата.

 

Благодарим на Силва за прекрасните отговори и положителното отношение, а Вие не забравяйте, че търпението е сила и успял е този, който го е разбрал.

« Обратно