Георги Георгиев, управител на „Уеб Фокус“: Google Analytics все още е доста недооценен в България

Интервю: M3 College

22 май 2015 Рі.

Кой посещава сайта ви, в коя част на деня има най-много посещения, от какво най-много се интересуват посетителите на вашия сайт? Отговори на тези въпроси, като и много други възможности ви предлага услугата Google Analytics. Въпреки това тя все още не е широко разпространена и оценена подобаващо в България.

 

Какво ни предлага този инструмент и защо трябва по-често да го използваме, коментира Георги Георгиев, лектор в предстоящия курс по Google Analytics в M3 College:

 

Защо според Вас бизнесът се нуждае от Google Analytics?


Всеки бизнес има нужда да знае в каква посока се движи в своето онлайн присъствие – дали взиманите решения в тази посока са добри или лоши. Ако не измервате нещо, няма как да го управлявате и подобрявате. Решенията „по усет“ работят само ако зад гърба ви има много години проби и грешки.

 

Google Analytics дава възможност да се измери ефективността на един уебсайт като цяло, както и ефектите от конкретни бизнес решения – промени в рекламната стратегия (офлайн или онлайн), промени по самия сайт, сезонни и други промоционални активности. Софтуерът може да се настрои така, че да измерва действията на посетителите на сайта, които са важни от гледна точка на вашия бизнес – покупки, запитвания, резервации и т.н.

Възможността да се интегрират данни от други системи – например CRM, автоматизирани телефонни централи и други – означава, че в самия Google Analytics може да проследите историята на потребителя от първия му досег с вашия бизнес до завършена и платена поръчка, дори и бизнесът ви да не извършва продажби онлайн.

 

Смятате ли, че този вид анализ е достатъчно използван в българските бизнес среди?


Дали е достатъчно използван – не, поне по моите наблюдения. Сравнявам тукашното познаване и употреба на инструмента с тази в чужбина и мога да кажа, че все още е доста недооценен. Мога да посоча някои добри примери за големи и не толкова големи български компании, за които Google Analytics е основен инструмент за измерване на ефективността на онлайн присъствието им, но със сигурност има още какво да се желае. Убеден съм, че с непрекъснатото нарастване на конкуренцията онлайн тези, които базират решенията си на данни, ще просперират за сметка на останалите.

 

Лидери в употребата на Analytics за момента са агенциите за онлайн реклама, тъй като за тях е ключово да могат да покажат ефективността си, но и все повече бизнеси започват да развиват тази експертиза вътрешно – обикновено в звената си за онлайн маркетинг и реклама.

 

Миналата година пуснахте на пазара Analytics Toolkit. Може ли да ни опишете неговото предназначение?


Analytics-Toolkit.com е силно специализиран софтуерен продукт, насочен към хората, работещи с Google Analytics ежедневно. Това са специалисти по Google Analytics, както и рекламни специалисти, чиято работа е свързана с ползването на продукта. Основните ни клиенти са компании, занимаващи се с оптимизация на конверсиите (CRO), SEO, SEM и други дигитални агенции, както и специалисти по уеб анализи.

 

Целта на инструмента е да улесни работата на специалистите, като ускори и автоматизира различни задачи – одити на акаунти, времеемки копи-пейст операции. Тулкитът също така подпомага по-неопитните потребители, като насърчава прилагането на добри практики при настройката и ползването на Google Analytics.

 

Наскоро написахте статия в blog.analytics за опасния спам – проблем, пред който се изправят потребителите на Analytics. Какво бихте посъветвали накратко хората, за да избегнат опасностите на фалшивия трафик в инструмента?


Не бих го нарекъл опасен, но определено е неприятен. Феноменът е сравнително нов, въпреки че възможността да се случва присъства от самото създаване на инструмента. Също така проблемът изобщо не е ограничен само до Google Analytics, а засяга, на практика, всички решения за измерване на трафика на сайтове от този тип. Накратко, чрез фалшив трафик, подаван към Google Analytics, различни безскрупулни спамери се опитват да привлекат вниманието към своя уебсайт. Виждайки, че сте „получили“ трафик от техния сайт, се очаква, че ще полюбопитствате и ще го посетите. Съответно там ви очакват, в добрия случай – рекламни оферти и опит да ви убедят да си купите нещо, а в лошия – вируси и друг зловреден софтуер.

 

Тук ще влезем леко в техническата зона, но това, което предлагам като решение, е от две части. Първо: изключване на трафика, който не е генериран от вашия домейн, което отсява голям брой от по-непрофесионалните спамери. Второ: прилагане на черен списък с известни спамери като филтър на трафика. Решението е описано подробно в моя пост, където също така съм сложил и черния списък.

« Обратно